Åfjorden (Hyllestad)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Åfjorden
LandNorge
Kart
Åfjorden
61°12′47″N 5°09′44″Ø
Lifjellet med Gygrekjeften i midten som ligger på sørsiden av Åfjorden.

Åfjorden er en fjord i Solund og Hyllestad kommune i Sogn og Fjordane. Fjorden er den sørligste grenen av Buefjorden som ligger lenger vest. Fjorden har en lengde på 22 kilometer og strekker seg østover til tettstedet Hyllestad. Det siste stykket deler fjorden seg i to, Hyllestadfjorden i sør og Sørefjorden i nord [sic]. Fjorden har innløp mellom Sakrisøyna i nord og LeknessundetSula.[1]

På Sula går Dumbefjorden sørover på Sula fra Åfjorden. Øst for Sula ligger øya Skorpa og fra her går Storakersundet og Tellesundet sørover til Losnosen, som er en del av Sognefjorden.

Fra nord for Skorpa og innover i fjorden ligger det flere gårdsbruk og grender på nordsiden. Fra Eide går Fv61 på nordsiden av fjorden forbi Sørbøvågen til Salbu, og fra her går Rv607 inn til Hyllestad. Ved Hyllestad strikker Katlenova seg 3 km utover i fjorden og deler Åfjorden i de to nevnte fjordarmene.

Sørsiden av fjorden er lite utbygget, spesielt i den bratte indre delen der fjellet stiger bratt opp til en høyde av cirka 500 meter over havet. Ved innløpet til Hyllestadfjorden ligger den karakteristiske fjelltoppen Gygrekjeften på sørsiden med en høyde på 710 moh.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Åfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk