Árni Magnússon-instituttet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Árni Magnússon institutt»)
Artikkelen inngår i serien om

Sagalitteratur

Utsnitt fra Njåls saga i Möðruvallabók (AM 132 fol.13r) omtrent år 1350.
Sagatyper

Islendingesagaer, Tått, Kongesagaer, Fornaldersaga, Biskopsaga, Samtidssaga, Apostelsaga, Skaldekvad

Lister

Liste over islendingesagaene, Liste over fornaldersagaer

Viktige manuskript

Fagrskinna, Flatøybok, Morkinskinna, Möðruvallabók, Codex Regius

Noen kongesagaer

Den eldste saga om Olav den hellige, Ågrip, Fagrskinna, Snorre Sturlasons Heimskringla, Den større saga om Olav Tryggvason, Sverres saga, Sturla Tordssons Håkon Håkonssons saga

Se også

Norrøn litteratur, Landnåmabok, Árni Magnússon, Árni Magnússon-instituttet

Árni Magnússon-instituttet (islandsk Stofnun Árna Magnússonar) er et akademisk institutt på Reykjavík, Island. Instituttets hovedoppgave er å oppbevare, bevare og studere islandske manuskripter fra middelalderen som Landnåmaboka (Landnáma), Heimskringla og islandske sagaer.

Instituttet er oppkalt etter den islandske filologen Árni Magnússon (16631730) som dedikerte sitt liv til å finne og ta vare på gamle norrøne manuskripter og skriftsamlinger. Instituttet ligger i bygningen Árnagarður på området til Islands universitet ved Suðurgata i Reykjavík.

Historie[rediger | rediger kilde]

Da Island fikk et visst hjemmestyre fra de danske myndighetene i 1904, krevde det islandske parlamentet, Alltinget, at danskene skulle levere tilbake de islandske manuskriptene som Árni Magnússon hadde funnet, samlet inn og fraktet til København på slutten av 1600-tallet, hvor de befinner seg i Den arnamagnæanske samling. I 1927 ble noen av disse tilbakelevert, og et institutt ble dannet under navnet Handritastofnun Íslands (= Det islandske manuskriptinstituttet). I 1972 – etter at de fleste manuskriptene ble tilbakelevert – ble instituttets statutter endret. Det endret også navn til Stofnun Árna Magnússonar á Íslandi, men blir generelt referert til som Árnastofnun. Instituttet er en uavhengig stiftelse, men har tette forbindelser til og blir administrert i assosiasjon med Islands universitet.

Skriftsamlinger[rediger | rediger kilde]

Instituttet oppbevarer en rekke historiske og kulturelt viktige manuskripter, blant dem:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]