Árbediehtu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Árbediehtu er en nordsamisk betegnelse på tradisjonell kunnskap. Árbediehtu er en kollektiv kunnskap, som består av praktisk ferdigheter og teoretisk kompetanse, utviklet og bearbeidet av det samiske folk gjennom århundrer for å klare seg økonomisk og sosialt og for å vedlikeholde sin åndelighet. Árbediehtu er en tilpasningsdyktig kunnskap, som er videreført til generasjoner gjennom ord og handling.

Det samiske konseptet árbediehtu rommer to beslektede begrep, diehtu, «kunnskap», som inneholder både informasjon og prosess og árbi, «minne», «arv». I begrepet árbediehtu ligger en forståelse av at tradisjonskunnskap er både informasjon og prosess, og at de finnes ulike måter for å lære seg og skaffe seg kunnskap. Konseptet indikerer en uløselig sammenheng mellom fortid, nåtid og framtid.

Begrepet árbediehtu som tradisjonell kunnskap ble første gang brukt skriftlig i flertallsform árbedieđut av den samiske litteraturforsker Harald Gaski i 2003.[1] Han viser til samisk kunnskap som er overført muntlig fra generasjon til generasjon. I dag er det samiske begrepet árbediehtu stadig oftere brukt i de nordsamiske områdene, både i samisk og i skandinaviske språk i Norge, Sverige og Finland.

Árbediehtu er også et partnerprosjekt om dokumentasjon og beskyttelse av samisk tradisjonskunnskap, initiert og ledet av Samisk høgskole i samarbeid med fire samiske institusjoner i Norge: Saemien Sijte, Árran, RiddoDuottarMuseat og Sjøsamisk kompetansesenter. Pilotprosjektet Árbediehtuer et kapasitetsoppbyggingsprosjekt. Prosjektets hovedmål er å utvikle en metodologi for dokumentasjon, bevaring, beskyttelse og lagring av árbediehtu.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gaski, Harald: «Álbmotviisodat ja árbedieđut: Árgabeaivválaš poesia sátnevádjasiin,dajahusain ja árvádusain» i: Edel Hætta Eriksen (red.): Árvvut – Árvo – Vierhtie – Samiske verdier, 33-40. Kárášjohka: Davvi Girji, 2003 ISBN 82-7374-524-4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Arbediehtu.no