Iŋgor Ántte Áilu Gaup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Áilloš»)
Iŋgor Ántte Áilu Gaup
Født25. mars 1960Rediger på Wikidata (64 år)
Kautokeino
BeskjeftigelseFolkemusiker, joiker, skuespiller Rediger på Wikidata
SøskenJosef Halse
Ole Henrik Magga
NasjonalitetNorge
Medlem avÁillohaččat
Ivnniiguin
UtmerkelserNordlysprisen (2003)
Áillohaš musikkpris (1999)[1]

Iŋgor Ántte Áilu Gaup (født 25. mars 1960 i Kautokeino) er en samisk artist, skuespiller, komponist, dikter, fløytist og folkemusiker (joik). Han er også kjent under artistnavnet Ailloš.

Samisk rockehelt og Beaivváš[rediger | rediger kilde]

Gaup var på 70-tallet med i den samiske rockegruppen Ivnniiguin, som etter sin offisielle oppløsning i 1980 bl.a. arrangerte dikt av Ailo Gaup, og som senere endte opp i musikalen Min Duoddarat – Våre vidder på Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš (SNTB) i Kautokeino og under Festspillene i Nord-Norge. Dette avstedkom en teater-interesse som ledet til etableringen av Beaivváš Sámi Našunálateáhter, der han har vært tilknyttet siden 1983. Ivnniiguin var det aller første samiske rockebandet. De var aktive fra 1978 til 1980. På denne tiden oppnådde de høy popularitet i de samiske områdene gjennom radiospilling og konserter, turneer og TV. I 1997 spilte de sammen igjen for første gang på 17 år, og spiller i dag (2008) fortsatt sammen. Áilu er fortsatt vokalist i bandet.

Veiviseren[rediger | rediger kilde]

Iŋgor Ántte Áilu Gaup var en pionér, som alt på slutten av 70-tallet eksperimenterte med tradisjonell samisk musikk (joik), og blandet dette med andre stilarter. Denne formen for musikalsk uttrykk kaller vi i dag for: World Music. Som skuespiller er han velkjent for sin rolle i Nils Gaups filmklassiker Veiviseren. Han har også hatt mindre roller i norsk film (Brødrene Dal og Legenden om Atlant-is 1994) og reklameinnslag for TV.

Med Jan Garbarek[rediger | rediger kilde]

Som musiker er han også kjent for sitt bidrag på Jan Garbareks album: I took up the runes (1990). Med Nils-Aslak Valkeapää ga han ut Sápmi lottážan (1993). Gaup deltok som en av hovedartistene på Riddu Riđđu-festivalen i 2003 bl.a med gitaristen Hallgeir Pedersen. Siden 1993 har han vært med i trekkspilleren Gabriel Fliflets Fri Flyt, som i samarbeid med Knut Reiersrud turnerte landet med jazzjoik-forestillingen Saman i gaman (bl.a. Moldejazz 2004). Han har i den senere tid laget forestillingen «Jasat» med Samiska teatern i Kiruna og Sørsamisk teater. Gaup mottok Nordlysprisen 2003, og deltok på Nordlysfestivalen 2004 med Solveig Kringlebotn. Med Kristin Mellem utga han Jeđđehus (2004), som ble nominert til Edvard-prisen 2005. Hans nyeste plate er med musikerne Svein Schultz, Kenneth Ekornes og Stein Austrud. Ingor Ánte Áilo Gaup er bror til politiker og professor Ole Henrik Magga og kunstneren Josef Halse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.nrk.no[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]