«Ulrik» (maleri)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Ulrik» (maleri)
KunstnerJakob van Doordt
Sjangerportrett
Årca. 1615
Dimensjoner110,6 × 82,6 cm
PlasseringRosenborg slott
Material(er)lerret, oljemaling

«Ulrik» er et verk utført av den nederlandske kunstneren Jakob van Doordt rundt 1615. Det ble malt på Rosenborg slott. Maleriet viser Ulrik, Christian IVs tredje sønn med dronning Anna Kathrine.

Ulrik var født i 1611 og var mellom 4 og 5 år på det tidspunkt han ble portrettert. Han er iført en rød- og gullbrodert kjole pyntet med bred, stående kniplingskrave. Hadde han vært eldre, ville han hatt på seg bukser. I hånden holder han en hvit svibel, en sjelden og eksklusiv blomst.

Maleriet inkluderer også en hann-mops som står på bakbenene med forbenene opp mot kjolen til Ulrik. Mopsen var en sjeldenhet på 1600-tallet, men var begynt å bli populær i hoffene rundt i Europa. Christian IV hadde flere mopser og det var ikke uvanlig å treffe kongen i København sammen med en av dem.

Maleriet har tilhørt flere forskjellige kunstsamlere i Europa og ble for noen år siden identifisert av Steffen Heiberg.

Sommeren 2008 fikk en dansk student tilfeldigvis øye på det i Weiss Gallery i London hvor det var til salgs og han tok kontakt med De Danske Kongers Kronologiske Samling på Rosenborg slott for å prøve å få det tilbake til Danmark. Dette lyktes sommeren 2010 etter at Augustinus Fonden ga beskjed om at de ville betale prisen på 1,7 millioner kroner. I juli samme år kom maleriet til Rosenborg slott.

17. november 2010 ble maleriet offisielt avduket.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]