«Trym»-forliset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra ««Trym»s forlis»)
«Trym»-forliset
Dato20. januar 1937
UlykkesstedNordsjøen
Årsakfunksjonsfeil og storm
Tall
Omkomne0
Overlevende19[1]
Kart
Kart
«Trym»-forliset
58°50′00″N 3°20′00″Ø

«Trym»-forliset var forliset av det norske fartøyet DS «Trym» i Nordsjøen den 20. januar 1937.

Lasteskipet var på vei fra Kirkenes, via Kopervik, til Middlesbrough i Storbritannia med jernmalm. Like etter at de forlot Norge blåste det opp til storm. Mannskapet hadde i noen dager hatt problemer med manøvreringen og 18. januar knakk en av rorboltene på styrbord side, noe som førte til at de mistet kontrollen over fartøyet. Det begynte like etter å ta inn vann gjennom en flenge i skroget og de så seg nødt til å sende ut nødsignaler ved telegrafi. Det norske passasjerskipet MS «Venus» kom til unnsetning og etter over et døgn ved havaristen klarte besetningen på «Venus» å redde samtlige av besetningen på «Trym». Først og fremst fordi lettmatros Perry Opsahl klarte å svømme over fra havaristen til «Venus» sin livbåt med en line. Seks av mannskapet ble reddet av livbåten, og etter at vinden avtok noe ble resten firt over fra «Trym» til «Venus» via en trosse.

Opsahl fra «Trym» og de av besetningen på MS «Venus» som deltok direkte i redningsaksjonen ble tildelt medaljen for edel dåd. Førstestyrmann Brynjulf Bjarnir og ni besetningsmedlemmer ble den 6. februar 1937 tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull. Redningsaksjonen ble bredt dekket i media, både med avisartikler, omtale i radio og bøker. Kystradiostasjonene i Wick i Skottland og på Utsira deltok i redningsaksjonen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Redningsaksjonen som aldri blir glemt"; besøksdato: 17. september 2019; utgiver: NRK Hordaland; forfatternavn: Tom Arne Moe; utgivelsesdato: 20. januar 2017.
  2. ^ Nordanger, Trygve (1916–1994) (1973). Full storm!: en saga om menn og skip. Bergen: Nordanger. s. 52. ISBN 8270510297. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]