«Server»-forliset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Server»-forliset
Dato12. januar 2007
Tidspunkt18.25
UlykkesstedHellisøy fyr
Tall
Omkomne0
Skadde0
Overlevende25
Kart
Server
60°45′27″N 4°42′13″Ø

«Server»-forliset skjedde 12. januar 2007 klokken 18.25, da det kypriotisk-registrerte lastebåten MS «Server» med 585 tonn bunkersolje og 72 tonn diesel ombord grunnstøtte ved Hellisøy fyr i Fedje kommune.

Forløp[rediger | rediger kilde]

Det var storm og 8 meter bølgehøyde i området da grunnstøtingen skjedde. Ifølge kapteinen på skipet var det ikke motorproblemer som førte til at det gikk på grunn. Det spekuleres derfor i om skipet kan ha vært for lett lastet, slik at manøvreringsevnen ble svekket i det dårlige været.

Rundt klokken 21 ble mannskapet på 25 bragt uskadet i land, 16 av disse ble reddet av et Sea King-helikopter fra Luftforsvarets 330 skvadron mens de resterende 6 ble reddet av et Super Puma helikopter fra CHC Helikopter Service AS. Rundt klokken 23 brakk skipet i to.

Den 13. januar ble det rapportert om at 290 tonn tung bunkersolje hadde lekket ut i sjøen. Dagen etter ble det rapportert at ytterligere 80 tonn olje hadde lekket ut, altså totalt 370 tonn. Undersøkelser viste i ettertid at akterdelen, som sank på havaristedet, ikke inneholdt mer enn rundt 20 tonn olje. Dette var mindre enn de rundt 100 tonnene man først antok. Akterdelen skal heves, men det er usikkert når dette kan gjennomføres.

Omfang og skadevirkninger[rediger | rediger kilde]

Det ble funnet olje hele veien fra Fedje til så langt nord som Reksta, Flora i Sogn og Fjordane.[1] Olje er også funnet på Herdla, det rikeste fugleområdet i Hordaland. På grunn av de dårlige værforholdene i området ble oljen spredt over et vidt område. Det ble gjort observasjoner av døde og tilgrisede fugler innerst i Dalsfjorden.[2] Det antas at rundt 1 000 fugler vil bli direkte berørt av oljeutslippet.

Opprydningsarbeidet[rediger | rediger kilde]

Opprydningsarbeidet, som blant annet utføres av frivillige, har blitt kraftig forsinket på grunn av været. Kystverket anyder at opprydningsarbeidet kan ta 6 måneder. Det anslås at kostnadene rundt ulykken vil komme opp i 100 millioner kroner, et beløp som vil dekkes av det norske sjøforsikringsselskapet Gard. Dette er forøvrig det samme selskapet som dekket deler av kostnadene ved «Rocknes»-ulykken.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]