«Lybska Svan»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Lybska Svan» (Svanen fra Lübeck) var Gustav Vasas flaggskip og det første storskipet i den svenske krigsflåten.

Den 7. juni 1522 som regnes som den svenske flåtens fødselsdag, så en flåte på ti skip med 750 leieknekter ombord kom til Slätbaken havnestedet utenfor Söderköping. Hansabyen Lübeck sendt denne flåten som en hjelpekspedisjon til de svenske opprørerne ledet av Gustav Vasa og gikk dessuten med å selge skipene til svenskene etter ankomsten.

De fleste skipene var klinkbygde holker og barker av mindre størrelse, men det eneste skipet som er navngitt, formodentlig er en karavell (begrep på storskip eller skip som var kravellbygd i 1500-tallet) kostet opptil tre ganger så mye som de andre som kostet mellom 2 400 og 3 400 lybske mark for hvert skip. «Lybska Svanen» skal ha hatt en besetning på 500 mann.

Med «Lybska Svanen» som flaggskipet for den svenske flåten seilte Gustav Vasa sammen med en lybske ekspedisjonsavdeling på åtte skip og et mindre tall farkoster fra Stralsund til skjærgården utenfor Stockholm der en dansk flåte bevoktet sjøvegen til den beleirede byen. Den danske flåten som skulle motta en forsyningsflåte fra Finland ble overfalt og slått vekk i en sjøstrid på Koggdjupet 31. oktober 1522. En dansk flåte på syv storskip ledet av Søren Norby ble stoppet av svenskene og tyskerne i november, dermed avgjorde skjebnen for byen Stockholm som overgav seg til Gustav Vasa den 17. juni 1523.

I 1524 hadde en dansk borgerkrig brutt ut etter Christian II ble avsatt av det danske aristokratiet. Svenskene som hadde befridd deres land og fått deres egne konge så på den dramatiske situasjonen med uro fordi den danske admiralen Søren Norby som beholdt kontroll over Gotland fremdeles støttet den tidlige danskekongen.

Gotland ble Norbys viktigste base i hans krig mot de danske adelige, de hanseatiske byene og sist svenskene med en skruppelløs kaperkrigføring på Østersjøen. I mai 1524 seilte den svenske flåten fra Kalmar med 2 500 mann ombord mot Gotland som ble åsted for en mindre konflikt om herredømmet over sjøen utenfor Visby og beleiringen av den samme byen.

Norby overlistet Vasa med et diplomatisk kupp, ved å akseptere en avtale om å oppgi Gotland til den nye danskekongen og dro vekk i sikkerheten over til Blekinge mistet Vasa muligheten for å innlemme øya i Sverige. Norby på nytt startet stridighetene og tok kontroll over Kalmar som Gustav Vasa i 1525 måtte beleiret og inntok etter harde kamper.

Under disse operasjonene opplevde svenskene flere forlis utenfor Gotland og Öland. Men storskipet «Lybska Svan»s skjebne er ikke sikkert, fordi etter en beretning måtte svenskene forlot skipet som sank fordi det hadde vært i dårlig forfatning. Etter en andre beretning forliset storskipet utenfor Öland, men hele mannskapet med unntak av en mann som forsvant ble reddet. Antakelig hendt det i 1524 eller 1525.

Vraket etter «Lybska Svan» er funnet av Anders Franzén i nyere tid utenfor Öland.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Svenska Flottan Bind 1 1521-1679 Stockholm, 1942
  • Bo Graffton Sören Norby Sjökrigare i Östersjön på 1500-talet 1995 ISBN 91-85716-76-6