«Gribshunden»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra ««Griffen»»)
«Gribshunden»
Rekonstruksjon av skipet.
Karriere
FlaggstatSverige
Skipstypeorlogsskip
Klassekarakk
Bygget ved 
Sjøsatt1486 (Julian)
Operativ1486-1495
SkjebneForlist utenfor Ronneby i 1495
Notekong Hans' flaggskip
Tekniske data
Lengdeca. 35 m[1]
Breddeca. 12 m
Mannskapca. 150

«Gribshunden», også kjent som «Gribshund» eller «Griffen» fra krøniker, var et stort orlogsskip i den danske kongelige flåten fra 1486 til 1495.

Den danske orlogsflåten som en permanent flåteorganisasjon til tjeneste for den danske kongemakten, ble grunnlagt av kong Hans i 1509, men med en forhistorie tilbake til 1480-årene. Hans som overtok tronen som konge av Kalmarunionen i 1483, gjorde krav på den svenske delen av unionen. Han hadde allerede forstått viktigheten av en orlogsflåte som et maktinstrument for opprettelse av unionen, og som pressmiddel mot den svenske opposisjonen. Noen av de første flåtelister i Danmarks historie var oppstått av denne situasjonen fra 1483 til 1497, og den første var fra året 1487.

«Griffen»[rediger | rediger kilde]

Flåtelisten fra 1487 som også var et regnskap over skipene under ekspedisjonen til Gotland, oppga skipsnavn på tolv skip hvorav den neste største var «Griffen» med en besetning på 30 «skipsmenn» som mottok lønn for deres tjeneste. To av disse var skipsførere eller skippere. Dessuten utgjorde den kongelige flåten en del av den samlede krigsflåten på 29 til 40 fartøyer i ekspedisjonen til Gotland.

Med i regnskapet er tilleggsopplysninger bevart om en reparasjon på «Griffen» i Garbehavnen på Gotland; 2 mark var utbetalt for arbeidet. Skroget skal ha fått lekkasjeskader.

«Griffen» som også var identifisert som «Gribshund» eller «Gribshunden», var stundom brukt som flaggskip med kongen ombord, og et brev datert 16. mai 1486 forteller om beskyttelse av innbyggerne i den norske provinsen Jemtland, var signert: «In navi nostra Griffone». Navnet på dette skipet indikerte at det kan ha vært bygget på foranledning av kong Hans.

I 1491 foretok kong Hans en reise til Norge ombord på «Griffen», hvilket ses av et brev av juni 1491 fra København: «på vort skib Griffen i Øresund». Skipperen ombord på dette skipet var formodentlig Axel Lagesen.

I 1493 dro dette skipet på nytt til et annet land, da en ekspedisjon på flere skip deriblant «Svanen» og «Griffen» var sendt til England med kansler Johan Jepsen og hans følge ombord, for å besøke den engelske kongen. Uten at man kunne bringe fram skipsnavnet, var et av skipene i denne eskadren utrustet med 68 «bøsser», småkalibret skyts. Om det var «Griffen» eller «Svanen», er ikke kjent.

Forliset[rediger | rediger kilde]

Kongen kom med en eskadre i året 1495 til Blekingekysten underveis til et møte med det svenske riksrådet i Kalmar. Utenfor Ronneby brøt en brann ut på «Griffen», som straks etterpå ble evakuert. Flere omkom da skipet sank. To samtidige skildringer er blitt bevart, en av Tyge Krabbe og en av Arlid Huitfeldt.

og da løb kong Hans afsted med Danmarks og Norges råd, da var jeg Hans Nådes dreng og medfulgte og vi kom i en havn uden for Rendeby som kaldes Egesund og der kom ild i Hans Nådes hovedskib som kaldes «Gribhund» og blev der mange riddermændsmæns og fattige karle brændt ihjel og der blev den bugede doctor med og jeg fik og nogen skade der.

Beretningen av Tyge Krabbe

-kom der uforvarende ild udi en stor kravel, han havde, hed «Gribshunden», man ved ikke hvoraf den ild kom, dog skal det gerne være sket af skødesløshed, at der enten er kommet ild udi arkeliet eller køkkenet af fyrstedet. Fornævnte skib opbrændte aldeles, en del folk blev forbrændt, en del sprang sig udi sænk.

Beretningen av Arlid Huitfeldt

Disse to beretninger om forliset forklarte hvor skipet gikk tapt, den lokale fjorden utenfor Ronneby som het Ekösund.

Han hadhe een kraffweel som heth Griphundh
han opbran i Kalmara sundh
paa honum war v c [500] skerpentiner oc än meer tha thet ärendith
saa önskeliga skeer eelden in i pulfuerith full.

Setningen fra Sturekrøniken om begivenheten i 1495.

Item disz voryor reidede konig hans von Danmark strak zu mit schiffen und aller macht Kalmar einen Tag zu halden kegen her Stehen aus Schweden und kwam vor Rottenbue, do verbrante im der Grifun wol mit 150 man, und der verlosz do gros gut ynne und von der tagefart wae nichts...

Fra Danzigerkrøniken i tysk, skrevet av Caspar Weinreich.

Sturekrøniken og den lübske krøniken av Reimar Koch mente «Griffen» hadde forulykket i Kalmarsund, men beretninger av Krabbe og Huitfeldt, bekreftet av Danzigerkrøniken, vil at skipet hadde sunket i Ekösund utenfor Ronneby. Opplysningen om 150 mann ombord kan være om disse som hadde omkommet. Huitfeldt og Sturekrøniken hevdet at skipet var en karavell, dermed et kravellbygd storskip. Men begge kilder var bearbeidet i senere tid, og var dermed ikke helt pålitelige.

Vraket ved Stora Ekön[rediger | rediger kilde]

Den lokale dykkerklubben «Doppingarna» oppdaget vraket av et fartøy nord for Stora Ekön i Ronneby skjærgård i 1990-årene, og vinteren 2000–2001 ble Kalmar läns museum kontaktet av Jonas Thörngren fra klubben. Thörngren har lagt fram fotografiske bevis på funnet av merkelige gjenstander som minner om uthulte stokker, som etter hvert viste seg å være lavetter for bakladeskyts fra senmiddelalderen og renessansen (1450 til 1550). Et slik bakladeskyts i smijern kalles også «kammerskyts» med kamre i bakstykket.

De første marinarkeologiske undersøkelsene ble gjennomført høsten 2001, deretter begynte flere års arbeid på funnstedet Ekösund ved innløpet til Ronnebyfjärden. Skipsvraket lå på ti meter dybde med slagside på styrbord. De første undersøkelsene avdekket deler av babordsiden og akterstavnen, og elleve affutasjer etter kanonene var funnet sammen med et ankerklyss i stor størrelse.

Den dendrokronologiske dateringen av vraket ble foretatt med ni prøver fra trematerialet, som viste at trær som var brukt for byggingen, var felt i september 1482 til mai 1483.

Spantene ble ikke godt nok undersøkt i første omgang, men funn av spor etter klinkbygging tyder på at storskipet kan være klinkbygd. Senere i 2006 ble det gravd ut en sjakt i akterskipet, og det ble oppdaget at underdelen av skroget er kravellbygd, mens overdelen er klinkbygd. En hypotese om denne merkelige oppdagelsen, antyder at underdelen var påbygget som «klavert» med ekstra bordlegning i kravell.

Bare en del av babordsiden med synlige spanter samt akterstevnen var synlig, opptil 20 meter i lengde. Basert på observasjon av spantene, konkluderte man med at skipet var opptil 10 meter bredt, og dermed kan være opptil 30 meter langt.

I august 2015 ble skipets gallionsfigur i form av at sjøuhyre hevet fra havbunnen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Artikkel av Peter Bratt; Gripen av Gripen s. 30-35, magasinet Populär Arkeologi nr. 3 2023
  • Artikkel av Niklas Eriksson, 2016. Gribshunden (1495): vraket efter ett medeltida kravellskepp, Marinarkeologisk tidskrift, nr 1, s. 4-10
  • Jørgen H. Barfod, Flådens fødsel, 1990 ISBN 87-87720-08-6
  • Johan Rönnby (red.) Gribshunden (1495): Skeppsvrak vid Stora Ekön, Ronneby, Blekinge. Marinarkeologiska undersökningar 2013-2015, Blekinge museum/Södertörns högskola.
  • Johan Rönnby (red.) Gribshunden 1495 - medeltidens modernaste skepp Bleksingeboken Årgang 97, Bleksinge museum 2019 ISSN-0348-9639
  • Leifh Stenholm (2009). Berättelsen om Blekinge. Vekerum förlag. ISBN 978-91-86722-81-4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]