«Georg Stage» (skoleskip)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Georg Stage»
«Georg Stage» under OneOceanWeek i Bergen, 2023.
Generell info
Skipstypefullrigger, tradisjonsfartøy
Bygget1935 ved Frederikshavn Værft
FlaggstatDanmark
KallesignalOYKL
IMO‑nr.5128417[1]
MMSI‑nr.219417000
Tekniske data[a]
Lengde54 meter
Bredde8 meter
Dypgående4,2 meter
Tonnasje281[1]
Lasteevne84 tonn[1]

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt
«Georg Stage» i Randers havn, 18. august 2005
Det bergede vraket av gamle «Georg Stage»
Klokken om bord på «Georg Stage»
«Joseph Conrad», som det ligger i dag i Mystic, Connecticut
Kenneth Pedersen og Alex Beck - elever på «Georg Stage» 2005
«Georg Stage» i Randers havn, 18. august 2005

«Georg Stage» er et dansk stålskip fra 1934, rigget som 3-mastet fullrigger.

Skipet er et skoleskip og tilhører den selveiende stiftelsen Georg Stages Minde. Stiftelsen ble opprettet i 1882 av skipsrederen Frederik Stage og hans hustru Thea, da behovet for en systematisk utdannelse av kvalifiserte sjøfolk på det tidspunkt var stort. Skipet ble døpt «Georg Stage» etter parets sønn som døde av tuberkulose, 22 år gammel i 1880.

Gamle «Georg Stage»[rediger | rediger kilde]

Denne første utgave av «Georg Stage» ble bygget i 1882 ved Burmeister & Wain skipsverft på Refshaleøyen i København. Det gamle «Georg Stage» var også en fullrigger – en smule mindre enn det nåværende skip – med en lengde på 36 meter, bredde på 7,7 meter og et dypgående på 3,7 meter. Skipet hadde en dampmaskin på 50 HK. Den opprinnelige besetning var på 80 elever og 10 offiserer.

Forlis[rediger | rediger kilde]

Den 25. juni 1905 sank «Georg Stage», da det kolliderte med det engelske dampskipet «Ancona» i Hollenderdypet, og 22 elever druknet.

En stor Hjælp var det for os, at den svenske Damper «Irene» belyste Ulykkesstedet med fine Projektører, hvilket lettede Redningsarbejdet i høj Grad. Vor egen Storbaad blev lagt i Vandet, men kæntrede og nogle af Eleverne holdt sig da oppe på Kølen, indtil Anconas Baad nåede os.

Skipet ble raskt berget og reparert etter katastrofen og fortsatte deretter seilas som dansk skoleskip inntil 1934.

Jordomseiling[rediger | rediger kilde]

Da «Georg Stage» ble tatt ut av tjeneste ble det solgt til og dermed reddet av australieren Alan Villiers og han omdøpte skipet til «Joseph Conrad». Det seilte så under britisk flagg på en jordomseiling som varte i om lag 2 år. Starten gikk fra Ipswich den 22. oktober 1934 og skipet besøkte blant annet New York, Rio de Janeiro, Cape Town, Sydney, New Zealand og Tahiti. Skipet avsluttet reisen i New York den 16. oktober 1936. Villiers utga etterpå bøkene The Cruise of the "Conrad" og Stormalong, som omhandlet reisen.

Skoleskip i Connecticut[rediger | rediger kilde]

I 1936 ble skipet solgt til den amerikanske millionær George Huntington Hartford, da Villiers var konkurs som følge av jordomseilingen. Hartford utstyrte skipet med en moderne motor og anvendte det som personlig yacht i tre år, hvor skipet blant annet deltok i en regatta for seilskip fra USA til Bermuda og tilbake. I 1939 solgte han skipet for 1 dollar og 1 cent til USA. Heretter ble skipet atter skoleskip og seilte som sådan inntil 1945. Skipet lå i dokk et par år hvoretter det ble overført til Marinemuseet i Mystic, Connecticut.

Den gamle «Georg Stage» ligger den dag i dag ved Marinemuseet. Skipet stikker ikke til sjøs lenger, men fungerer stadig som skoleskip, blant annet som innkvartering for barn og unge (10-15 år) på sommerskole i seilas.

Nye «Georg Stage»[rediger | rediger kilde]

Det nåværende danske skoleskipet «Georg Stage» ble bygget på 5 måneder i 1934 ved Frederikshavn Værft og Flydedok og er siden da flere ganger ombygget og modernisert. Skipet seilte ut på sitt første tokt den 24. april 1935. Skipet har en dieselmotor (B&W-ALPHA Diesel) på 200HK. Det har en lengde på 54 meter med baugspryd, en bredde på 8,4 meter og et dypgående på 4,2 meter. De 20 seil har et seilareal på 860 m². Fartøyets største mastehøyde er 31 meter. Gallionsfiguren er overført fra det gamle skipet fra 1882 og forestiller den unge Georg Stage.

«Georg Stage» seiler på tokt fra april til september. Skipet har seilt hvert eneste år etter sjøsetting, bortsett fra under Andre verdenskrig, hvor skoletoktene måtte innstilles på grunn av minefaren. Skipet lå da i Isefjorden. I årene etter krigen, inntil 1950, seilte skipet til gjengjeld to tokt om året.

Tall Ships Race[rediger | rediger kilde]

I 1956 deltok «Georg Stage» i sin første skoleskipsregatta. Regattaen seiles nå under navnet The Tall Ships' Races. Her konkurrerer «Georg Stage» mot verdens største gamle seilskip – skoleskip som «Kruzenshtern», STS «Mir», «Sedov», «Alexander von Humboldt» og «Christian Radich». «Georg Stage» har siden 1956 deltatt i regattaen regelmessig og har flere ganger fått gode plasseringer.

I 1989 seilte «Georg Stage» for første gang over Atlanterhavet og møtte der det gamle Georg Stage – «Joseph Conrad».

Grunnutdannelsen på «Georg Stage»[rediger | rediger kilde]

Elevenes utdannelse er en grunnutdannelse, hvor elevene så kan mønstre som ubefarne skipsassistenter. Skipet tar i dag 63 elever, inklusive kokkeelevene, samt en 10-manns fast besetning. Før 1973-1974 lå elevtallet på 80 personer. Elevene skal være mellom 17 1/2 og 22 år gamle. Siden 1981 har det også blitt tatt inn kvinnelige elever.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Skoleskibet Georg Stage ..rigtige søfolk starter på Georg Stage, folder fra Stiftelsen Georg Stages Minde.
  • Georg Stage, folder fra A/S Carl Stender Kunstforlag
  • Frem. 11. årgang, nr. 2. 13. oktober 1907.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]