Hopp til innhold

Sildrefamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Saxifragaceae»)
Sildrefamilien
Bergfrue (Saxifraga cotyledon)
Nomenklatur
Saxifragaceae
Juss.
Populærnavn
sildrefamilien, bergsildrefamilien
Hører til
Saxifragales,
egentlige tofrøbladete planter,
blomsterplanter
Økologi
Antall arter: ca. 600
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: arktiske og tempererte strøk, særlig på den nordlige halvkule
Inndelt i

Sildrefamilien (Saxifragaceae) er en plantefamilie som i APG III-systemet regnes til ordenen Saxifragales.

Alle arter som nå regnes til familien er urter. De aller fleste er utbredt i de arktiske og tempererte strøkene på den nordlige halvkule, men noen få finnes i sørlige Sør-Amerika samt i Andes og andre tropiske fjellområder. I Norge vokser arter fra tre slekter, maigullslekta (Chrysosplenium), sildreslekta (Saxifraga) og stjernesildreslekta (Micranthes). Mange av artene i familien dyrkes som hageplanter.

Familien omfatter to underfamilier, Saxifragoideae med én slekt, Saxifraga, og Heucheroideae med ca. 30 slekter. Saxifragoideae vokser hovedsakelig i Arktis og i høyfjellet lenger sør, mens de fleste artene i Heucheroideae er utbredt i tempererte strøk. Blomstene hos Micranthes og Saxifraga er svært like, men molekylærgenetiske studier har ført til artene i Micranthes er flyttet fra Saxifraga til en egen slekt i Heucheroideae.

Saxifragaceae ble tidligere brukt som et «oppsamlingstaxon» med mange arter som var vanskelig å plassere, men som egentlig tilhører andre grupper. I APG III-systemet er for eksempel jåblomslekta (Parnassia) flyttet til spolebuskfamilien (Celastraceae), Vahlia til en egen familie og de chilenske slektene Francoa og Tetilla til Francoaceae. Buskene i ripsslekta (Ribes) er utvilsomt nært beslektet med sildrefamilien og ble tidligere regnet hit. Fra og med Cronquist-systemet (1981) regnes de til en selvstendig familie, Grossulariaceae.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Hageplanten Astilbe × arendsii