Hopp til innhold

Rørgjenge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Rørgjenger»)

Rørgjenger er gjenger som brukes til å montere rør. Den mest brukte standarden for rørgjenger i Norge er BSP (British Standard Pipe).

Dimensjoner[rediger | rediger kilde]

Rørgjenger ble opprinnelig nummerert etter indre diameter i et gjenget stålrør. En 1/2" rørgjenge var altså gjengestørrelsen som ble brukt på et stålrør med 1/2" indre diameter. Etter som stålkvaliteten ble forbedret, og andre materialer også ble tatt i bruk, er det ingen fast sammenheng mellom indre rørdiameter og gjengestørrelsen. For å bestemme en rørgjenge må man måle utvendig diameter på gjengene[1]. Målene i tabellen under kan i praksis ha en toleranse på noen tidels mm. Man ser i blant at gjengedimensjonen angis med såkalt nominell diameter (DN). DN viser strengt tatt til rørdimensjonen, og ikke gjengene. Denne verdien har bare en omtrentlig sammenheng med fysiske mål på røret [2][3].

Måling av utvendig diameter på en 3/4" rørgjenge
Betegnelse Utvendig
gjengediameter (mm)
DN Tommer
8 1/4" 13,2
10 3/8" 16,7
15 1/2" 21,0
20 3/4" 26,4
25 1" 33,3
40 1 1/2" 47,8
50 2" 59,6

Spesifikasjon av gjengedimensjon er i virkeligheten mer komplisert enn denne tabellen. Se nedenfor for en detaljert beskrivelse.

Rette og koniske gjenger[rediger | rediger kilde]

Rørgjenger kommer i to varianter, rette og koniske. De koniske gjengene er ment å lage en tett forbindelse, men det er som regel nødvendig å bruke et tetningsmiddel (stry, teflontape eller pasta). Parallelle (rette ) gjenger tetter ikke i gjengefeltet. Her er det en pakning i metall, gummi eller plast som skaper tetningen[4].

Koniske gjenger

Utvendige koniske gjenger har minst diameter ved enden av røret, og øker svakt innover røret. Diameteren øker med 1 mm for hver 16 mm lengde langs røret. Det gir en helning på 1° 47'. Diameteren på koniske gjenger måles i et plan som omtrent tilsvarer 5. gjenge fra rørenden[1].

Britske og amerikanske rørgjenger[rediger | rediger kilde]

Britiske og amerikanske rørgjenger er ikke kompatible og skal ikke blandes[5].

BSP[rediger | rediger kilde]

Som nevnt i innledningen er den britiske gjengestandarden BSP mest brukt i Norge, og også mye brukt i resten av verden unntatt Amerika. Den er dokumentert i standardene NS-EN 10226 (tidligere ISO 7) for koniske gjenger[6][7], og NS-EN ISO 228 for parallelle gjenger[8].

BSP gjenger har en vinkel på 55° mellom gjengesidene, og avrundet topp og bunn. Dette er standard Whitworth gjengeprofil. Gjengene deles i to grupper: BSPP og BSPT.

BSPP står for British Standard Pipe Parallell thread, dette er parallelle (rette) gjenger som ikke gir en tett sammenkobling. Gjengene har samme diameter langs hele røret. Dimensjonen angis med en G foran (for eksempel G 1/2"), for både innvendige og utvendige gjenger[9].

BSPT står for British Standard Pipe Taper thread, dette er koniske gjenger som kan gi en tett sammenkobling. Dimensjonen angis med en R foran:

  • R Utvendig konisk gjenge.
  • Rp Innvendig parallell gjenge.
  • Rc Innvendig konisk gjenge.
  • Rs Utvendig parallell gjenge.

Bare en av rørdelene trenger ha koniske gjenger for å oppnå en tett forbindelse. Kombinasjonen R/Rp er vanligst. Rp samsvarer med G som beskrevet i ISO 228, men det er noen forskjeller i toleransespesifikasjonene[10].

NPT[rediger | rediger kilde]

American National Standard Pipe Thread, ofte bare kalt National Pipe Thread (NPT), er standarder for rørgjenger brukt i Nord-Amerika og i en viss grad ellers i verden. De er dokumentert i ANSI/ASME standard B1.20.1. Amerikanske gjenger har en vinkel på 60° mellom gjengesidene[11].

Det finnes flere undergrupper i standarden, de skiller seg fra hverandre i toleranser og utforming av bunn og topp i gjengene. Noen av de vanligste er

  • NPS (National Pipe Straight) er parallelle gjenger, hvor man må bruke en pakning eller O-ring for å oppnå en tett sammenføyning.
  • NPT (National Pipe Taper) er koniske gjenger, hvor man må bruke et tetningsmiddel for å oppnå en tett sammenføyning.
  • NPTF (National Pipe Taper Fuel), også kalt "Dry seal", er dimensjonert slik at gjengene deformeres ved tilstrekkelig kraftig sammenskruing og danner en tett metallisk sammenføyning [12].

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Threads». Besøkt 3. juni 2024. 
  2. ^ «NS-EN ISO 6708». Besøkt 3. juni 2024. 
  3. ^ «NPS - 'Nominal Pipe Size' and DN - 'Diametre Nominal'». Besøkt 3. juni 2024. 
  4. ^ «Basic pipe Threads Explained». Besøkt 3. juni 2024. 
  5. ^ «Pipe thread is not equal to pipe thread». Besøkt 3. juni 2024. 
  6. ^ «NS-EN 10226». Besøkt 3. juni 2024. 
  7. ^ «EN 10226-1; British Standard Pipe (BSPT)». Besøkt 3. juni 2024. 
  8. ^ «ISO 228». Besøkt 3. juni 2024. 
  9. ^ «British Standard PipeMechanical». Besøkt 3. juni 2024. 
  10. ^ «Rp vs. G British Standard Pipe Parallel». Besøkt 3. juni 2024. 
  11. ^ «National Pipe Thread». Besøkt 3. juni 2024. 
  12. ^ «Taper External into Parallel Internal Thread». Besøkt 3. juni 2024.