Hopp til innhold

Muskatnøttslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Myristica»)
Muskatnøttslekten
Muskatnøtt, fra Koehler 1887.
Nomenklatur
Myristica
R.Br.
Populærnavn
muskatnøttslekten
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenMagnoliales
FamilieMuskatnøttfamilien
Økologi
Antall arter: ca. 100
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Asia
Inndelt i

Muskatnøttslekten (Myristica) er en planteslekt i muskattnøttfamilien, oppkalt etter en av sine mest brukte arter – muskatnøtt (Myristica fragrans). Slekten ble systematisert av botanikeren Robert Brown, som også var oppdageren av Brownsk bevegelse. Artene vokser i tropisk Asia og Australasia.

Slekten omfatter om lag 100 arter av trær og busker, hvor ordet «muskatnøtt» strengt tatt brukes om frøene, som er om lag 2-3 mm store på de fleste artene. Mange av artene er små trær som har enkeltstående, avlange blader i samlet eller spredt vifteformasjon.

Taksonomi[rediger | rediger kilde]

Muskattnøttslekten består av ca. 100arter, hvorav de viktigste er:

Listen over arter er ikke uttømmende.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Noen av muskatnøttslektens arter brukes til framstilling av krydder, og dette har vært gjort siden middelalderen. Den fremste arten – muskatnøtt (Myristica fragrans), er opprinnelig fra Bandaøyene i Indonesia, men dyrkes også i Karibia, særlig på øya Grenada. Krydderet muskat framstilles av selve frøene, som tørkes.

De beslektede artene papuamuskat (Myristica argentea) fra Ny-Guinea og Bombay-muskat (Myristica malabarica) fra India brukes gjerne i krydderblandinger basert på Myristica fragrans for å tilføre smaksvariasjoner. I India brukes Bombay-muskat i flere matretter, det samme gjelder i Midtøsten og i Hellas. I Europa brukes muskattnøtt spesielt i retter med potet.

Muskatolje kan brukes som ingrediens i parfyme, matlaging, farmasi, hostesaft og i tannpasta.

Muskat inneholder hallusinogenet mysterisin, som kan fremkalle en rus og kan være helseskadelig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]