Harry Sønsterød

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Harry Sønsterød
Født27. okt. 1921Rediger på Wikidata
Død19. des. 2017Rediger på Wikidata (96 år)
Bærum
BeskjeftigelseMotstandskjemper, ingeniør Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Medlem avSaborg (Osvald-gruppen)
Milorg

Harry Olaf Sønsterød (født 27. oktober 1921[1], død 19. desember 2017 i Bærum[2][3])[4] var en norsk motstandsmann under okkupasjonen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han vokste opp i Heggedal, og var 19 år da krigen kom til Norge.

Motstandsmann[rediger | rediger kilde]

Han deltok først i Milorg, og ble senere sentral i sabotasjeorganisasjonen kjent under navnet Osvald-gruppen, ledet av kommunisten Asbjørn Sunde. Sønsterød var 21 år da han sluttet seg til Sundes organisasjon.

Sønsterød hadde teknisk innsikt, og sto for opplæring av 30–40 menn i spesialsabotasje. Han var også ansvarlig for gruppens aksjon da de i 1944 sprengte arbeidskontoret i Tønsberg, da de saboterte jernbanen ved Fåberg og da de mot sluttet av krigen ranet banker for å finansiere motstandskampen.

Som mange i Osvald-gruppen måtte Sønsterød – og hans kjæreste kureren Else – gå under jorden og leve som illegale, med dekknavn og falske ID-papirer. I den kommunistledede motstandsgruppen passet man likevel formalitetene, og sørget for at det unge paret slapp å «leve i synden». De ble enkelt og greit «viet» av lederen Sunde selv.

Etterkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Etter krigen arbeidet Sønsterød som ingeniør. Han ledet blant annet byggingen av Storebrand-bygget i Oslo og av Bærum rådhus.

De som deltok i den kommunistledede delen av motstandsbevegelsen høstet lite ære under den kalde krigen. Veteranene fra Osvald-gruppen fikk først anerkjennelse fra det offisielle Norge i 2013, da forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen møtte Sønsterød og syv andre aldrende Osvald-kjempere og takket på vegne av regjeringen.

I 2016 laget filmskaper Tore Severin Netland et dokudrama om Harry Sønsterød og Else, - filmen Sabotøren og kureren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fakta om Harry Sønsterød», budstikka.no 14. juli 2015
  2. ^ Karl Martin Jakobsen, Amanda Nordhagen Walnum (20. desember 2017). «Motstandshelten Harry Sønsterød (96) er død». Dagbladet. Besøkt 20. desember 2017. 
  3. ^ Harry Sønsterød er død Arkivert 22. desember 2017 hos Wayback Machine. Budstikka, 20. desember 2017
  4. ^ Dødsanonse i Aftenposten 28. desember 2017

Kilder[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata