Hopp til innhold

Flekkpetrell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Daption capense»)
Flekkpetrell
Nomenklatur
Daption capense
Linnaeus, 1758
Populærnavn
flekkpetrell,
flekkdue
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseFugler
OrdenStormfugler
FamilieStormfuglfamilien
UnderfamilieHavhester
Økologi
Habitat: havet
Utbredelse: Antarktis og subantarktis
Daption capense

Flekkpetrell (Daption capense) er eneste art i slekten Daption i familien stormfugler (Procellariidae), og er en vanlig havfugl i Sørishavet. Populasjonen er beregnet til ca. to millioner fugler.

Flekkpetrellen er en mellomstor petrell med et karakteristisk utseende; helsvart hode og nakke, hvit bringe og buk, hvit på undersiden av vingene med svart innramming. Oversiden av vingene, bakkropp og stjert er svart-hvitt spraglete med et svart bånd bakerst på stjerten. Denne fjærdrakten er unik blant stormfuglene.

Flekkpetrellen hekker tallrike steder i Antarktis, og noen par hekker så langt nord som Aucklandøyene. Arten er mest utbredt på Den antarktiske halvøy og øyene i Scotiahavet. De hekker også andre steder på det antarktiske kontinent, samt på Sør-Georgia, Ballenyøyene og Kerguelen.

De opptrer i kolonier og legger rede på klipper eller fjellgrunn opptil en kilometer fra havet. Redene er enkel og vanligvis plassert under overheng for bedre beskyttelse. Et enkel egg legges i andre halvdel av november og ruges i omtrent 45 dager. Foreldrene skifter på rugingen og forsvarer redet ved å kaste opp illeluktende olje på inntrengere. Joer utgjør den største trusselen mot egg og unger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]